Katar? Bóle brzucha? Czerwone plamy na dekolcie? Bóle głowy? Świąd skóry? Wykluczyłeś inne przyczyny tych dolegliwości, a objawy dalej występują? To może być nietolerancja histaminy! Jeśli chcesz dowiedzieć się czego nie jeść, mając nietolerancję histaminy, na jakie składniki zwrócić uwagę, aby poprawić jej wydzielanie – koniecznie zapoznaj się z naszym najnowszym wpisem!
Co to jest histamina?
Histamina to amina biogenna, niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ona udział w reakcjach odpornościowych, pozwala na prawidłowe wydzielanie kwasu żołądkowego oraz jest neuroprzekaźnikiem w ośrodkowym układzie nerwowym. Histamina oprócz tego, że jest wytwarzana wewnątrz naszego ciała może, być też dostarczona do organizmu z zewnątrz, razem z pożywieniem. Jej nadmiar powinien być usuwany z organizmu za pomocą enzymu DAO (diaminooksydaza).
Kiedy mówimy o nietolerancji histaminy?
W warunkach fizjologicznych, kiedy organizm jest zdrowy, histamina dostarczana z pożywieniem nie będzie powodowała objawów, ponieważ zostanie rozłożona w jelitach właśnie przez diaminoksydazę. Nietolerancja histaminy jest pewnym brakiem równowagi między histaminą dostarczaną z zewnątrz (z jedzeniem, lekami), a ilością DAO.
Objawy nietolerancji histaminy
Objawy nietolerancji histaminy są bardzo niespecyficzne, ponieważ histamina ma receptory rozmieszczone w całym organizmie. Jeśli jelita nie wydzielają odpowiedniej ilości DAO, histamina przedostaje się do krwi, łączy się z wieloma receptorami i powoduje wiele różnych objawów.
Objawy ze strony układu pokarmowego:
• Bóle brzucha, kolki
• Wzdęcia, biegunki, zaparcia
• Mdłości, wymioty, odbijanie
• Nasilone skurcze menstruacyjne
Objawy skórne:
• Świąd, wypryski
• Pokrzywka
• Zaczerwienienie skóry – bardzo dobrze widać to po spożyciu czerwonego wina u kobiety, kiedy pojawiają się czerwone plamy na twarzy i dekolcie
• Spuchnięte powieki
Objawy ze strony układu naczyniowego:
• Bóle i zawroty głowy
• Hipotonia
• Palpitacje
• Upadki
Obawy ze strony układu oddechowego:
• Katar, zwłaszcza cieknący
• Zatkany nos
• Kichanie
Jak widać, objawy są bardzo niespecyficzne i mogą być związane z wieloma innymi chorobami.
Kiedy pojawiają się objawy?
Objawy pojawiają się głównie w dwóch sytuacjach:
• Kiedy nagle zjemy bardzo dużą ilość histaminy (zatrucia np. rybami – brak filetowania, bakterie jelitowe rozkładały histydynę do histaminy)
• W sytuacji niedoboru DAO – nawet niewielka ilość histaminy dostarczonej z pożywieniem będzie powodować wystąpienie dolegliwości
Zmniejszenie aktywności DAO
Najczęściej dolegliwości spowodowane nadmiarem histaminy, pojawiają się na skutek niedoboru DAO. Na aktywność tego enzymu wpływają:
• Polimorfizm genetyczny
• Uszkodzenie komórek jelita w chorobach zapalnych jelit, po zatruciach pokarmowych – objawy ustępują po wyleczeniu oraz
• Problemy z mikrobiotą jelit – przerost baterii (np. w przypadku SIBO) będzie powodował zwiększone przetwarzanie histydyny obecnej w pokarmie w histaminę
• Leki – wiele leków zmniejsza działanie tego enzymu, w tym NLPZ
• Niedobory pokarmowe
Diagnostyka nietolerancji histaminy
Aktualnie nie ma jasnych wytycznych dotyczących diagnostyki nietolerancji histaminy. Za przydatne badania uznaje się:
• Poziom DAO (w przypadku nietolerancji histaminy poziom enzymu będzie niski)
• histamina (w przypadki nietolerancji histaminy poziom samej histaminy będzie wysoki)
• IgE – aby wykluczyć reakcję alergiczną
• Test bąbla – pęcherz u osób bez nietolerancji histaminy powinien zniknąć, po upływanie kilkunastu minut, u osób chorych bąbel utrzymuje się nawet po 50 minutach!
• Diagnostyka SIBO – sibo powoduje rozrost bakterii, które produkują histaminę oraz może powodować zwiększenie endogennego wydzielania histaminy – doświadczenie pokazuje, że objawy nietolerancji histaminy bardzo często są wtórne do problemów jelitowych
Pamiętajmy, że nietolerancję histaminy powinna być zdiagnozowana przez lekarza.
Leczenie żywieniowe nietolerancji histaminy
Jeśli mamy rozpoznaną nietolerancję histaminy, musimy ściśle przestrzegać diety antyhistaminowej, czyli unikać produktów, które zawierają duże ilości histaminy.
Z diety należy wykluczyć:
• Produkty fermentowane oraz starzone – twarde oraz półtwarde dojrzewające sery, wędzone mięsa, kiszonki, fermentowane produkty sojowe, alkohole – zwłaszcza musujące, ocet winny, produkty przygotowywane na bazie drożdży
• Ryby – te, co do których nie mamy absolutnej pewności, że są świeże i zachowany był łańcuch chłodniczy na każdym etapie produkcji – ryby w puszkach, ryby wędzone, ryby mrożone – często tak przetwarzane są te „nieświeże produkty”
• Alkohol – hamuje działanie DAO
• Dużą ostrożność należy zachować stosując suplementy! Leki zawsze konsultować z lekarzem alergologiem
Ryzykowne są produkty, które zawierają inne aminy biogenne, rozkładane są one przez ten sam enzym, często powodują przeciążenie organizmu oraz wyzwalacze wydzielania histaminy. Nie ma natomiast na ich temat jednoznacznych danych, dlatego należy zachować ostrożność i są to między innymi:
• Kakao
• Truskawki
• Kiwi
• Cytrusy
• Orzechy
Bardzo ważne jest też, zapewnienie składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania DAO, są to:
• Witamina B6 – otręby pszenne (2-3x więcej niż w innych produktach!), płatki żytnie, , kasze zwłaszcza gryczana, jęczmienna, suszone morele, pistacje, nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane, orzechy laskowe, wątróbka, mięso, zwłaszcza czerwone, tłuste ryby** (np. łosoś, halibut, makrela, pstrąg tęczowy)
• Witamina C – świeże owoce i warzywa, natka pietruszki
• Cynk – otręby pszenne, mięsa, wątróbka, sery**, pieczywa pełnoziarniste, groch, soja, orzechy i pestki (zwłaszcza dynia, arachidowe), siemię lniane, kakao,
• Miedź – kakao, orzechy i pestki (słonecznik, włoskie, laskowe, soja) otręby pszenne, wątróbka
Jak sobie poradzić w sytuacjach, w których nie mamy pewności co do jakości spożywanego posiłku?
Jeśli wiemy, że będziemy spożywać produkty bogate w histaminę, albo nie jesteśmy pewni, co znajdzie się a naszym posiłku, możemy zażyć kapsułki z DAO. Pamiętajmy, że bierzemy je przed posiłkiem, tak aby miały szansę dotrzeć do jelit i zadziałać.
Jeśli masz nietolerancję histaminy i chcesz rozpocząć dietę pod okiem profesjonalistów – zapisz się na wizytę do naszej placówki!
Write a comment:
You must be logged in to post a comment.