Dna moczanowa to choroba, w której moczan sodu wytrąca się w płynie stawowym w formie
mikrokryształów powodując zapalenie. Hiperukrykemia to stan podwyższonego poziomu kwasu
moczowego we krwi, który najczęściej występuje bez objawów bólowych. Jedną z najczęstszych
przyczyn problemów z metabolizmem kwasy moczowego jest nadmiar tkanki tłuszczowej,
nadużywanie alkoholu, choroby ogólnoustrojowe oraz niektóre leki.
Podwyższony poziom kwasu moczowego to nie tylko problemy ze stawami. Badania pokazują, że
hiperurykemia powiązana jest z występowaniem chorób układu sercowo naczyniowego,
uszkodzeniami nerek oraz insulinoopornością. W związku z powyższym bardzo ważne jest obniżenie
poziomu kwasu moczowego do wartości norm laboratoryjnych, nawet wtedy kiedy nie wiąże się to z
żadnymi dolegliwościami bólowymi.
Jaka dieta w dnie moczanowej
Na przestrzenia lat narosło wiele mitów dotyczących żywienia w dnie moczanowej. Bardzo często
pracownicy ochrony zdrowia nieświadomie przekazują Pacjentom nieprawdziwe informacje
dotyczące leczenia żywieniowego tej choroby. W tym artykule zebraliśmy wszystkie najważniejsze
aspekty związanie z produktami spożywczymi i ich wpływem na poziom kwasu moczowego. Są one
zgodne z aktualną wiedzą medyczną oraz wytycznymi dużych stanowisk naukowych m.in. European
Alliance of Associations for Rheumatology, Australian Society of Rheumatology and Rehabilitation,
British Society of Rheumatology.
Dna moczanowa, a czerwone mięso
Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina), a także przetwory mięsne (pasztety, parówki, kabanosy,
kiełbasy) znacząco zwiększają ryzyko wystąpienia napadów dny moczanowej oraz zwiększają poziom
kwasu moczowego we krwi oraz przyczyniają się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. W
związku z tym należy je spożywać jak najrzadziej, nie częściej niż 2 razy w tygodniu, w małych
porcjach.
Dna moczanowa, a owoce morza
Owoce morza, zwłaszcza skorupiaki i małże zwiększają poziom kwasu moczowego we krwi, dlatego
warto je wykluczyć z diety chorując na dnę moczanową. Ryby są zalecanym źródłem białka, warto je
spożywać minimum 2 raz w tygodniu, preferowane są tłuste ryby morskie.
Czy mając dnę moczanową można pić kawę? A co z sokami?
Chorują na dnę moczanową, bądź mając podwyższonym poziom kwasu moczowego, nie ma
konieczności ograniczania kawy. Niektóre badania sugerują nawet, że ma ona potencjał obniżania
poziomu kwasu moczowego we krwi.
Soki owocowe oraz słodzone napoje gazowane są źródłem fruktozy, która zwiększa ryzyko
wystąpienia dny. Owoce i napoje typu zero są bezpieczne dla osób z podwyższonym poziomem
kwasu moczowego.
Czy mając dnę moczanową można jeść jogurty owocowe
Przetwory owocowe takie jak jogurt, dżemy, ale również miód są źródłem fruktozy, dlatego warto
wykluczyć je z diety.
Alkohol
Alkohol, a zwłaszcza piwo i mocne trunki, zwiększa ryzyko wystąpienia ataku dny moczanowe i ze
wszystkich produktów spożywczych działa najbardziej niekorzystnie, ponieważ zwiększa produkcję
kwasu moczowego w organizmie. Osoby z dną moczanową nie powinny spożywać alkoholu w żadnej
postaci.
Dna moczanowa, a strączki
Konieczność wykluczenia diety osoby chorującej na dnę moczanową lub mającej podwyższony
poziom kwasy moczowego to jeden z najbardziej popularnych mitów dotyczących tej choroby.
Strączki, ani żadne inne źródła roślinne (w tym kapusta, szczaw, brukselka) nie podnoszą poziomu
kwasu moczowego – wręcz przeciwnie ich spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jedzenie
warzyw, nawet tych które uważane są za bogate źródło puryn jest zalecane w dnie moczanowej.
Dna moczanowa, a wiśnie
Wiśnie to owoce, których związki bioaktywne wspomagają wydalanie kwasu moczowego z krwi,
obniżając tym samym jego poziom, dlatego powinny mieć stałe miejsce w diecie osób z dną
moczanową. W okresie zimowym warto korzystać z owoców mrożonych.
Dna moczanowa, a chudy nabiał
Chude produkty mleczne takie jak mleko, jogurty, kefiry, twarogi, serki kanapkowe, odtłuszczone sery
obniżają poziom kwasu moczowego wspierając jego wydalanie z organizmu. Ze względu na częstą
zawartość syropu glukozowo-fruktozowego należy unikać produktów słodzonych, owocowych.
Dbaj o prawidłową masę ciała
Zmniejszenie masy ciała znacznie lepiej wpływa na obniżenie poziomu kwasu moczowego od leków,
dlatego normalizacja wagi powinna być zawsze podstawowym krokiem podejmowanym przez osoby
z dną moczanową.
Mgr Ewa Gajko
Write a comment:
You must be logged in to post a comment.