UMÓW WIZYTĘ
Hashimoto Dieta

Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, to choroba autoimmunologiczna, w której organizm zaczyna atakować i niszczyć własne tkanki, w tym przypadku komórki tarczycy.

Do pewnego momentu nasza tarczyca, po mimo toczącego się stanu zapalnego, jest w stanie wydzielać odpowiednie ilości hormonów, które odpowiadają za funkcjonowanie całego organizmu. W pewnym momencie pozostała ilość tkanki tarczycy nie jest w stanie już pokrywać potrzeb organizmu na hormony, rozwija się niedoczynność tarczycy i konieczne jest wprowadzenia leczenia farmakologicznego.

Aktualnie choroba Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy.

Nie ma na nią lekarstwa, możemy leczyć tylko jej następstwa – dlatego tak ważna jest rola żywienia, które może korzystnie wpłynąć na toczący się w organizmie stan zapalny. Odpowiednie żywienie może nie tylko spowolnić rozwój choroby i opóźnić wprowadzenie leczenia farmakologicznego, ale też realnie wpłynąć na poprawę samopoczucia i powikłania, z którymi mierzą się osoby cierpiące na Hashimoto.

Najważniejsze zasady dietoterapii w chorobie Hashimoto

Najważniejszą zasadą dla osób chorując na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy jest wprowadzenie diety przeciwzapalnej i dostarczenie odpowiedniej ilość substancji odżywczych chroniących komórki tarczycy przez wolnymi rodnikami.

Żywienie przeciwzapalne

Podstawowym elementem żywienia przeciwzapalnego jest wybór odpowiedniej jakości tłuszczy. Tłuszcze poprzez wpływ na ekspresję genów mogą stymulować nasz organizm do wydzielania substancji pro lub przeciw zapalnych.

Tłuszcze o działaniu przeciwzapalnym:
·         Kwasy tłuszczowe EPA i DHA, które uczestniczą w tworzeniu związków o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, co więcej zwiększają one wydzielanie wolnych hormonów tarczycy. Ich źródłem są tłuste ryby, takie jak łosoś, pstrąg, makrela, tuńczyk, halibut, a także tran, w olej z alg
·         Dobrej jakości tłuszcze roślinne – siemię lniane, olej lniany, nasiona chia, olej konpny, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, awokado

Tłuszcze działające prozapalnie:

·         Przede wszystkim są to tłuszcze zwierzęce zarówno te dodawane do żywności jak smalec, czy śmietana jak i te znajdujące się w mięsach oraz tłuszcze tropikalne: kokosowy i palmowy
·         Zwróćmy szczególną uwagę na tłuszcze tans – znajdują się one głównie w żywności przetworzonej, fast-foodach, słodyczach i pieczywie cukierniczym – wykazują one jedne z najsilniejszym działań prozapalnych w diecie i będą negatywnie wpływać na przebieg choroby Hashimoto

Drugim bardzo istotnym czynnikiem żywieniowym w chorobie Hashimoto jest neutralizacja stresu oksydacyjnego, czyli przeciwdziałanie rodnikom, które uszkadzają komórki, w tym komórki tarczycy.
Aby uchronić się przed ich działaniem, nasza dieta powinna obfitować w substancje antyoksydacyjne, które znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach – warto wprowadzić je do każdego posiłku, im intensywniejszy kolor, tym więcej substancji o działaniu przeciwutleniającym.

Bardzo silnym przeciwutleniaczem, a jednocześnie pierwiastkiem absolutnie niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jest selen – warunkuje prawidłową konwersję T4 do T3, obniża poziom przeciwciał przeciwtarczycywych, dlatego jest bardzo ważny dla osób chorujących na Hashimoto.

Ilość selenu w produktach spożywczych zależy od jego zawartości w glebie, polskie gleby są w ten pierwiastek ubogie. Za dobre źródło selenu uważa się orzechy brazylijskie, jednak to ile podczas wzrostu zgromadziły tego pierwiastka, zależy od miejsca ich pochodzenia. Selen znajdziemy w owocach morza, podrobach, mięsie. Mniejsze ilości znajdują się w strączkach, grzybach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Aby zapewnić prawidłowe wydzielanie hormonów tarczycy, należy zadbać o podaż wielu składników odżywczych.

Żelazo – bierze udział w budowie peroksydazy tarczycowej, czyli enzymu który uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy. Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza bezpośrednio wpływa na funkcjonowanie gruczoły tarczycowego. Pierwiastek ten znajdziemy w mięsie, rybach, jajach i innych produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w tofu, soi, strączkach, zielonych warzywach, pestkach dyni, sezamie, kakao.

Jod – niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, w Polsce głównym źródłem jodu jest sól jodowana, dlatego należy upewnić się, że właśnie używamy do przygotowywania posiłków. Należy pamiętać, że przy chorobie Hashimoto nie należy suplementować preparatów z tym pierwiastkiem na własną rękę.

Cynk – bierze udział w syntezie i prawidłowy działaniu hormonów tarczycy poprzez działanie na dejodynazy oraz zmniejsza reakcję autoimmunilogiczną spowalniając rozwój choroby Hashimoto. Niedobór cynku obniża stężenie T4, zmniejsza konwersję T4 do T3 (czyli tworzenie aktywnego hormonu tarczycy) i może przyczynić się do wzrost masy ciała. Cynk znajdziemy w mięsie, jaja,nasiona dyni, strączkach, grzybach.

Suplementacja w chorobie Hashimoto

Opierając się na wynikach badań naukowych oraz doświadczeniu gabinetowym, każda osoba chorująca na limfocytarne zapalenie tarczycy powinna zadbać o suplementację witaminy D oraz kwasy omega 3. Inne substancje powinny być dobrane do sytuacji klinicznej.

Odchudzanie przy Hashimoto

Redukcja masy ciała u osób chorujących na limfocytarne zapalenie tarczycy powinna być prowadzona przez specjalistę, który zadba o podaż wszystkich składników odżywczych i odpowiedni deficyt energetyczny. Diety stosowane na własną rękę, zwłaszcza te o bardzo niskiej dostępności energii przyczyniają się do pogorszenia pracy gruczołu tarczycowego i przyśpieszenia rozwoju choroby Hashimoto.

Jeśli chorujesz na Hashimoto chcesz bezpiecznie zmniejszyć masę ciała i spowolnić rozwój choroby już dziś umów się na wizytę do CLO Grupa Medyczna.

Mgr Ewa Gajko

 

 

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

Strona wykonana przez Monsta.Online

REJESTRACJA